. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Brđanka

02.03.2009 20:17:02
Brđanka

Brđanka je lijepa biljka koja, kad u proljeće razvije svoje svjetlucave žute cvjetove, oduševi svakog šetača i ljubitelja prirode. Raste po šumskim i planinskim livadama, obroncima. To je trajna, slabo razgranata biljka, posuta sitnim dlačicama. Visoka je oko pola metra. Cvjetovi su zlatno- žuti, slični margaretama. Cvate od juna do augusta. Korijen je tamnocrveni rizom, obrastao korijenskim žilicama, koji traje više godina.

Sadrzi kamfor, gorke tvari, jabučnu kiselinu, eterično ulje.

Prije nego što se potpuno rascvjetaju cvjetne glavice, (u julu i augustu) beru se cvjetovi bez čašice i ovojnih listova. Cvijet treba očistiti od larvi arnikine muhe, brzo ga osušiti da ne pocrni od vlage. Korijen se vadi u proljeće i jesen. Za lijek se upotrebljavaju cvijet, korijen, a ponekad i lišće.

Od korijena se pravi tinktura, koja služi za pripremanje homeopatskih razrjedjenja. Pri upotrebi treba biti oprezan, jer se troši najvise 10 – 20 kapi na čašu vode i o tom doziranju treba se dogovoriti sa ljekarom.

Kod bolova u ušima, kapnu se 3 – 4 kapi tinkture arnike u uho, koje se onda začepi vatom da ne ulazi zrak. Nakon dvije minute se vata izvadi. Sve ovo treba ponoviti nakon 15 minuta.

Brđanka se uspješno upotrebljava za vanjsku upotrebu kod istegnutih mišića i tetiva, prilikom uboja. Oblozi od tinkture brđanke ili od čaja, pomažu, naravno uz mirovanje, da se bolovi smire. Kod hematoma, oblozi od brđanke pomažu resorpciju i ozdravljenje. Pošto ima ljudi koji alergično reagiraju na brđanku, treba u početku provjeriti da ne bi došlo do alergijske reakcije.

Čaj od brđanke

1 -2 čajne kašike osušenog cvijeta od brđanke preliti sa ¼ ključale vode, poklopiti i nakon 10 minuta procijediti. Čaj se upotrebljava za grgljanje i ispiranje. Može se upotrebljavati i kao oblog. Za osjetljivu kožu treba ga 1:1 razrijediti.

Čaj i tinktura od brđanke nisu za piće, ukoliko to nije preporučio ljekar, bez obzira na to da ona ima svojstva da pomaže pri srčanim oboljenjima.

Pravljenje tinkture :

Cvjetovi od brđanke preliju se sa 70 % alkoholom u odnosu 1:10.Nakon 10 dana stajanja treba ga izgnječiti, pa iscjediti. Dobijenu tečnost nakon 10 dana filtrirati. Ova tinkture se može kupiti i u apoteci.  

Latinski naziv: Arnica montana 

Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum