. . . Share/Save/Bookmark| RSS feeds| Print| Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Govedja juha / osnovni recept

Kategorija:Supe
Autor:cb recepti


Potrebni sastojci

3/4 kg govedine s kostima,1 1/4 l vode, 4 dag mrkve, 4 dag persuna(korijena i lisca), komadic i listic celera, komadic poriluka, 1/2 glavice luka, 2 reznja cesnjaka, po zelji 4-5 mahuna, kupusa, karfiola, korijena korabe, komadic lovorovog lista, nekoliko zrna bibera, 1 paradajz ili 2 kasike paradajz-pirea, soli po zelji, komadic jetre, malo safrana.

Način pripreme


Prije kuhanja meso i kosti operemo.Za dobru juhu meso stavljamo u hladnu vodu.Neka lagano zakipi.Povrce za juhu ocistimo, operemo, narezemo na vece komade i dodamo juhi koja se vec neko vrijeme kuha.Zacine stavljamo nesto kasnije.Pri kraju kuhanja dodamo paradajz pire ili svjezi paradajz i ostalo povrce koje se brze kuha. Kuhanu juhu skinemo sa vatre i ostavimo da se razbistri .Visak masnoce uklonimo.Dodamo hladnu vodu. Na povsinu ce se opet pojaviti masnoca koju po zelji uklonimo kasikom. Za kasniju upotrebu juhu procijedimo i spremimo. Ako juhu upotrebljavamo odmah zakuhamo je i posluzimo sa raznim dodacima.Meso iz juhe lijepo izrezemo.Socnije je ako ga do posluzivanja drzimo na toplom mjestu.
------------------------------------------------
*Najbolja juha je od dobro ugojenog i ne premasnog goveda.Mnogi tvrde da je volovsko meso ukusnije nego kravlje.Junetina je premlada za dobru mesnu govedju juhu.Koristimo razlicite komade mesa: hrbat, hrskavicna rebra, podlopaticno meso, prsa, vrh prsa, slabine (flam), vrat i glavu. Juha od supljih kostiju je manje masna, od kostiju s mozgom vrlo je masna i zbog posebne vrste masnoce (holesterola) nije preporucena starijim i bolesnim osobama.
Ako meso stavljamo u hladnu vodu bjelancevine ce se kasnije zgrusati i u juhu ce se izluciti vise mesnog soka.Ako meso stavljamo u uzavrelu vodu povrsinski se sloj bjelancevina brzo stisne i mesni sok ostaje u mesnim vlaknima.U tom slucaju je meso ukusnije i socnije, a juha slabija.
Juha mora lagano kipjeti u pokrivenoj posudi.Ako naglo i jako kipi, juha se zamuti a meso je zilavo i tvrdo.Kuhanjem u pokrivenoj posudi sacuvace se mirisljive tvari.
Pjenu koja se pojavi u toku kuhanja ne smijemo skidati .To su izlucene bjelancevine koje ce se kuhanjem izgubiti i djelomicno nataloziti na dnu posude.

Pogledano
10057 puta

Ocijenite recept

Prosječna ocjena: 3.2/5 (43 ocjena ukupno)


Share/Save/Bookmark