. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Hladna i topla predjela

30.01.2005 15:55:47

Predjela su gastronomski specijaliteti koji najvise dozvoljavaju improvizacije i prilagodljivost materijalu koji je trenutno dostupan.Svaki recept moze da se dopuni i prilagodi licnom ukusu.Predjelo se moze servirati za stolom, ali i po koktel sistemu ili kao svedski sto.U svakom slucaju uz predjelo se lakse komunicira s vise osoba i brze prelazi s teme na temu.

Predjelo ne smije biti previse sito (ukoliko koncepcija posluzenja ne podrazumjeva samo mezetluk) - ono mora da otvara apetit i da ostavi dovoljno mjesta za kasnija gastronomska uzivanja.

Razlikujemo topla i hladna predjela.Hladna predjela posluzujemo prije , a topla poslije juhe.

Kao hladna predjela posluzujemo razne vrste mesa, peceno , kuhano, moze i pirjano s pikantnim umacima, hladetine, aspike, suseno meso,mesne preradjevine, punjena jaja, francusku, rusku i druge pikantne salate, razne pastete, oblozene kruscice itd.Medju omiljena predjela ubrajamo i ribe sa raznim umacima.Kao predjelo mozemo posluziti i voce ili koktele od voca i povrca.Sva jela moraju biti lijepo ukrasena.

Medju toplim predjelima vrlo vazno mjesto zauzimaju jela od jaja, npr. mjesana jaja s vlascem, paradajzom, susenim mesom, omlete sa raznim nadjevima i topli prepeceni kruh.Posluzujemo i razne vrste tjestenine sa umacima ili samo zacinjene i posute naribanim sirom.Kao predjelo mogu se posluziti i iznutrice: jetra, mozak, bubrezi, prsna teleca zlijezda (brizle) , mlado povrce (karfiol, patlidzan, itd.) kuhano , pirjano, zacinjeno na razne nacine, preliveno raznim umacima, s majonezom ili gratinirano.Izvrsna su predjela mesni pudinzi ili pudinzi od povrca, nabujci i razni ragui.

Mnoga hladna i topla predjela mozemo posluziti kao malu popodnevnu ili vecernju zakusku.Uz zakusku posluzimo i kakvo pice.Pice izabiremo u skladu sa zakuskom.Pored jaja koja spadaju u skupinu predjela za zakusku, mozemo posluziti jos neka mesna jela ili jela od povrca.

Vise nego kod bilo koje druge faze obroka, za predjelo je veoma vazno da se lijepo ukrasi i servira.Vizuelni utisak pomaze dobrom raspolozenju.Serviranje vise vrsta predjela pomaze utisku raskosi trpeze, a omogucava i da svi budu zadovoljni jer ce i najveci probiraci naci nesto za svoju dusu.


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum