. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Oskorusa

30.01.2005 12:46:03

Stabla joj mogu dozivjeti duboku starost i vrlo su dobre rodnosti.Oskorusa je heliofitna biljka i srece se na nadmorskoj visini od 300-600 m.

Plod oskoruse je sitan, jabucastog ili kruskolikog oblika i sa jednog starog stabla moze se prikupiti oko 100-250 kg.Postoji vjerovanje da plod oskoruse poboljsava memoriju i koncentraciju. Na drvetu plodovi oskoruse su blijedo- zelene,a na suncanoj strani poprimaju i malo crvenkaste boje.Kad dozrijevaju pozute i pocinju postupno padati sa drveta. Meso je prvo tvrdo i jako trpko i plodovi su ukusni tek nakon kraceg ili duzeg vremena umedjivanja. Nekada su oskoruse medili u slami ili sjenu gdje je temperatura bila visa. Danas oskoruse mozemo mediti u skladistima ili domacim ostavama gdje na umjetan nacin prilagodjavamo zracnu vlagu i visinu temperature.

Plodovi oskorusa se mogu koristiti visenamjenski.

Koristimo ih umedjene, susimo ih, kuhamo od njih kompote,zelee. Kod kuhanja zestokog pica oskoruse daju jako kvalitetan liker. Zdravi plodovi se dobri za uravnotezenje probave (zelucane i crijevne probleme).

Plodovi oskoruse su u Njemackoj i Francuskoj vrlo traženi a upotrebljavaju za izradu vocnog vina i soka. Nasi preci su također sok od oskorusa dodavali vocnom mostu jer je poboljsavao njegovu cistocu i postojanost.


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum