. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Prirodno kiseljenje

28.03.2005 19:10:14

Prirodno kiseljenje jedan je od najstarijih nacina konzerviranja.Pod djelovanjem mikroorganizama iz ugljikohidrata nastaje mlijecna kiselina koja konzervira povrce.Prirodno kiseljenom povrcu dodajemo vrlo malo soli.So iz povrca izlucuje sok potreban za razvoj bakterija koje izazivaju mlijecno kiseljenje.Te bakterije sprecavaju razvijanje kvasnih gljivica, gljivica plijesni i bakterija trulenja, koje bi uzrokovale kvarenje povrca.Medjutim ponekad se desi da prevladaju jedne ili druge.Tada se povrce usmrdi i omeksa.Odozgo se obicno napravi bijela opnica.To su bakterije koje izazivaju kvarenje.Treba ih odmah pazljivo odstraniti da se ne zagadi namirnica.Mlijecna kiselina prodire u unutarnje dijelove povrca, biljna vlakna nabubre i omeksaju.Zato je ukiseljeno povrce lakse probavljivo.

Kiselimo kupus, crveni kupus, repu, mahune, papriku i krastavce, a mozemo i karfiol, poriluk, luk kozjak, luk, zeleni paradajz..

Povrce mozemo kiseliti cijelo ili naribano.Prije svega povrce mora biti zdravo, cisto i ne prezrelo.Za jednokratno kiseljenje pripremamo ga samo koliko ga mozemo preraditi za jedan dan, jer narezano i nepreradjeno povrce ako odstoji, 'upali' se i nije vise upotrebljivo.Takodjer, na vrijeme moramo pripremiti posude (kace ili kante), daske, kamenje za opterecivanje i cistu krpu.Drvene posude ne smijemo upotrebljavati u druge svrhe.Neposredno prije upotrebe sudje poparimo vrucom vodom, a zatim isperemo hladnom.

Narezano povrce treba dobro natiskati u posudu da iz njega iscjedimo dosta soka i istisnemo zrak.Ne smijemo previse tiskati da ga ne izgnjecimo.Treba nastati toliko soka da prekrije povrce.Povrcu poboljsamo okus dodavanjem zacina.Napunjene posude odmah zatvorimo.Kupus npr. prekrijemo otkinutim listovima, a zatim prekrijemo cistom krpom.Oblozimo ga daskama i opteretimo, tako da se preko dasaka prelije tekucina (sok od kupusa).Ako je premalo tekucine dolijemo slane prokuhane vode (na 1 L vode 2 dag soli)

Povrce se ne smije prebrzo ukiseliti, sto se obicno desava na toplom mjestu.Kiseljenje traje 4-6 tjedana na temp. od 12-18 oC.Kasnije temp. prostorije treba da bude niza, oko 10 oc.

Kiselo povrce lako preuzima mirise drugih namirnica pa ga cuvamo odvojeno.Prvi put ga ocistimo nakon4-5 tjedana.Najprije s vrha pokupimo pjenu, a zatim sok.Cisti sok spremimo u posebne posude te ga nakon ciscenja ponovo izlijemo na povrce.Krpom i cistom vodom operemo kamenje, daske i rub posude.Uz rub odstranimo gornji dio mekanog povrca.Povrce vadimo u slojevima, pazeci da izmedju ne ostane supljina.Nakon ciscenja povrce opet pokrijemo i opteretimo.Cisti sok ponovo dolijemo u posudu.Ako ga nema dovoljno dolijemo prokuhanu i ohladjenu slanu vodu.Zimi cistimo svakih 14, a ljeti svakih 7 dana.Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum