. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Salate

31.01.2005 01:57:52


U suvremenoj prehrani vrlo vazno mjesto zauzimaju salate.Salate dijelimo na svjeze (sirove), kuhane, slozene, mjesane i vocne.


salateSvjeze (sirove ) salate

Najcesce ih pripremamo od svjezeg povrca, zelenih listova raznih biljaka.Buduci da ih toplinski ne preradjujemo sadrze mnogo vitamina i mineralnih tvari.Vrlo cesto pripremaju se i salate od svjezih gomolja i korijenja razlicitog povrca, koje se u tom slucaju krupno nariba.Za dobre salatr vrlo su vazni zacini.Najcesce se koristi ocat, ulje i so.Ponekad ulje nadomjestamo vrhnjem ili jogurtom, a ocat limunovim sokom.U neke salate stavljamo i stuceni bijeli luk, nasjeckano persunovo lisce, vlasac i sl.Okus salata obogacujemo i razlicitim vrstama aromaticnog octa.Oprane listove salate treba posusiti prije zacinjavanja.Najprije ih prelijemo uljem (ako ne pripremimo poseban umak za salatu) koje se uhvati za listove stiteci ih da se iz njih ne iscijedi sok.

Kuhane salate

Kuhane salate pripremamo npr. od cikle, prokulice, krompira, mlade mrkve, celerova korijena itd.Okus im obogacujemo raznim zacinima i mirisima kao sto su npr. kim, persunovo lisce, gorcica, luk, cesnjak, ribani hren i sl.Pored povrca za kuhane salate koristimo i druge vrste namirnica npr. jaja, meso, ribe, tjestenina.

Slozene salate

Poznatije su pod nazivom mijesane, pravilnije ih je nazvati sastavljenim.Pripremaju se od raznih posebno pripremljenih salata, koje se slazu jedna uz drugu u zdjelu ili tanjur.Kombiniramo svjeze i kuhane salate kao npr. ciklu sa salatom endivijom ili radicem; mahune, paradajz i papriku; krastavce, paradajz i salatu od kupusa, salatu od crvene mrkve i cikle.

Mijesane salate

U mijesanim salatama sastojci su medjusobno pomijesani i obicno pikantnog okusa.Najcesce su u cjelinu povezani majonezom, umakom od majoneze ili raznim umacima s dodatkom jaja.U mjesane salate mozemo ubrojati   ajvar, francusku salatu, rusku salatu, razne salate od riba i jaja.Mnoge od tih salata posluzujemo zbog bogatog sadrzaja i pikantnog okusa kao predjela ili male zakuske.

Vocne salate

Vocne salate su vrlo osvjezavajuce i njima obogacujemo jelovnik i povecavamo kolicinu vitamina u prehrani.Dodajemo im vrhnje, jogurt, vocne sokove.Posluzujemo ih na kraju obroka ili samostalnu poslasticu.

Salate od povrca, svjeze ili kuhane, posebno zelene, u novije vrijeme sluze se kao prvo jelo jer svojom aromom podsticu tek, ublazuju prvu glad tako da kasnije jedemo sporije i manje, sto je osobito vazno za ljude sklone debljanju.Vocne salate uvrstene su u cjelinu s kompotima.Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum