. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Fondue (fondi) okuplja i zabavlja goste

30.01.2005 15:56:17

Za razne kucne svecanosti, na izletu ili vikendu iznenadite svoje ukucane ili goste fondueom, koji se sve cesce priprema i u nas.Ne zahtijeva posebne pripreme pa gosti mogu i sami sudjelovati u pripremanju jela, sto je svakako vrlo zabavno.

Fondue, staro svicarsko jelo od sira, danas se prilicno izmjenilo.Slican je gotovo zaboravljenom narodnom jelu "maslovniku" koji se pripremao od slatkog i kiselog vrhnja, ponekad i jaja, a posluzivao sa crnim kruhom.Ako pozelite napraviti to, skoro zaboravljeno, jelo potrebno vam je 1/2 l kiselog i 1/2 l slatkog vrhnja , 3-4 kasike brasna, 4 jaja, so , a nacin pripreme je jednostavan; izmjesajte kiselo i slatko vrhnje te u njemu razmutite brasno.Stavite na kuhalo i mjesajte dok ne dobijete kremastu smjesu.Kad se pocne odvajati masnoca dodajte umucena jaja i so.Mjesajte dok se dobro ne ugrije, ali pazite da ne zakipi.Posluzite sa crnim kruhom, a kruh mozete i umakati u umak kao kod fonduea.

Danasnji su fonduei poznati u raznim zemljama u vise varijanti, a popularni su jer okupljaju ljude oko zajednickog stola i zabave.Svatko priprema svoj zalogaj sam te izabire pikantne dodatke posluzujuci se njima.

Za pripremanje fonduea postoje posebne posude (caquelon) od keramike, poluporculana, plemenitog celika, bakra, koji je iznutra presvucen kositrom ili srebrom itd. Kuhala su na spirit ili na specijalno napravljene "bombice". Ako nemamo sve sto nam je potrebno za pripremanje originalnog fonduea, posluzice nam i obicna emajlirana posuda, posuda od vatrostalnog stakla ili porculana a umjesto vilica dovoljni su ostri i dugacki stapici.

Prvotni fondue, koji smo vec spomenuli, pikantni je umak od sira, vina i zacina.Pored njega omiljeni su fonduei od mesa, gljiva,ribe, cokolade itd.

Prilozi uz fondue su raznoliki i brojni. Uz slani fondue od sira, mesa ili riba pripremamo razne pikantne salate i umake.Stavljamo ih u male staklene zdjelice, u velike dublje i siroke case sa stalkom ili u lijepe plasticne zdjelice.Rasporedimo ih tako da gostima budu na dohvat ruke.Napunimo ih kiselim povrcem izrezanim u velicini zalogaja ;kiselim krastavcima, gljivama, paprikom, kiselim kozjakom, maslinama, krupno narezanim lukom, mladim lukom, rotkvicom, ciklom, salatom od crvenog kupusa, ploskama tvrdo kuhanih jaja itd.Omiljeni su prilog pikantne majoneze, francuska salata i razni umaci u originalnim bocicama kao npr.curry, soy-sauce, senf, kecap i dr. Ne smijemo izostaviti so, biber i papriku.Dovoljna je samo jedna vrsta kruha, ali mozete ponuditi i vise.Rezemo ga na kocke prema potrebi, da se ne posusi.Zato obavezno na sto postavite dasku i noz za rezanje kruha.

Uz fondue najcesce sluzimo pivo, vino ili dobru rakiju.Pivo i vino ne smiju biti prehladni.Uz cokoladni fondue posluzujemo slatko vino.Jos su bolji vocni sokovi ili razna mijesana pica.

Recepte za pikantne umake i fondue mozete naci na CB RECEPTI-ma.


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum