. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Thanksgiving Turkey

21.11.2007 18:31:29
Thanksgiving Turkey

tt


Thanksgiving day u Americi, dan kada se familije okupljaju na ručku i kada se pojede jako puno, čak i za američke prilike. U svakom domu glavno jelo je isto: pečena tuka (purica, ćurka, turkey). Pošto je cijela porodica na okupu i pečenka mora biti dovoljno velika i dobro pripremljena. Temeljno pravilo koje dobro poznaju kuhari jeste da po jednoj osobi treba predvidjeti 0,75 kg sirove purice s kostima. Ako uzmete da je prosjek kala pečenja oko 40% onda ćete dobiti realnu vrijednost puretine na stolu. Dakle, kad idete izabrati puricu, morate imati tačan broj osoba za ručak ili večeru. Naravno, što je purica mlađa, meso je mekše, meso se lakše peče i lakše dobiva toliko traženu zapečenu koricu.

Otapanje smrznute purice
Postoje 2 temeljne metode otapanja smrznute purice; u hladnjaku i u hladnoj vodi. Oba daju dobre rezultate ako se poštuje odgovarajuća procedura. U prvom slučaju ona se sastoji u slijedećem; ostaviti puricu u hladnjaku u originalnom pakovanju 24 sata za svakih 2,5 kg težine. Pureća prsa moraju ostati na otapanju u hladnjaku 1-2 dana, a pojedini dijelovi mesa 24 sata.

Kod druge metode meso se stavi u originalnom pakiranju u hladnu vodu koju povremeno treba mijenjati.. Cijela purica se drži sat za kilogram težine, što znaći da će purica od 5 kg stajati u hladnoj vodi najmanje 5 sati. Pureća prsa trebaju stajati radi otapanja 4-8 sati, a pojedini dijelovi 2-2,5 sati.

Priprema purećeg pečenja

Dobro pureće pečenje koje lijepo izgleda i i 'glatko' prolazi niz grlo, nije lako načiniti osim ako se ne slijedi odgovarajuća procedura:

1. Priprema
Oslobodite puricu originalnog pakiranja, izvadite vrat i iznutrice (želudac) iz trbušne šupljine (ako se tamo nalaze) te pokupite otopljene mesne sokove čistim papirnatim ubrusima. Operite pticu.

2. Natapanje tuke u slanoj vodi
Većina Amerikanaca natapa tuku dan uoči praznika. Kako to rade? U veću posudu stave najlonsku kesu, polože očišćenu tuku i zaliju je slanom vodom. U slanu vodu dadaju i neke začinske trave, sjemena, vino, luk..

Za tuku od 18 paunda potrebno je:

 • natapanje28 cup vode
 • 1 1/2 cup soli
 • 6 bay leaves
 • 2 kašike sjemenki korijandera
 • 1 kašika osušenih bobica kleka
 • 2 kašike crnog bibera u zrnu
 • 2 kašike mirođije
 • 1 čajna kašika nebeskog sjemena
 • 1 tuka (18 paunda)
 • 1 flaša vina (dry Riesling)
 • 2 glavice crnog luka srednje veličine,sitno isjeckati
 • 6 čehna bijelog luka, isjeckati
 • 1 veza majčine dušiceProkuhati 4 cupa vode, so, majčinu dušicu i začine. Ostaviti da se ohladi, 5 minuta.
U veliku posudu namjestiti najlonsku kesu. Staviti prijesnu tuku u kesu. Sastaviti prokuhanu slanu vodu i preostalu hladnu vodu, preliti preko tuke.
Zavezati kesu i posudu sa tukom ostaviti na hladno mjesto, da prenoći.
Po potrebi 2x okrenuti tuku, da se ravnomjerno natopi.

3. Priprema za pečenje
Izvadite puricu iz slane vode, odstranite začinsko lišće, papirnim ubrusom posušite cijelu tuku. Ostavite je da odstoji do 1 sat na sobnoj temperaturi.

Uključite pećnicu (375 F ili 180 C).

U otopljeni maslac namočite 3 tanke gaze (za sir), a natopljene gazu u unutrašnjost purice. Tako pripremljenu tuku nadjenite ranije pripremljenim nadjevom. Zašto gazu? Zato što će vam kasnije biti lakše iz ptice izvaditi nadjev. Kuharskim koncem stegnite noge i krila.

Postavite puricu prsima prema gore i to u pleh dubine barem 5 cm. Time sakupljate dragocjeni umak i čuvate rernu od masnoće. Ubodite termometar u najdublje partije mesa tako da se gornji dio vidi kroz staklo pecnice.

Cijelu puricu premažite otopljenim maslacem da bi se spriječilo naglo sušenje ili pregorjevanje kožice, dobro je posolite i začinite. Ubodite termometar u najdublje partije mesa tako da se gornji dio vidi kroz staklo pecnice. Nabavite specijalni digitalni termometar za meso jer kontrola postignute temperature je jedina garancija da nitko neće stradati.

4. Pečenje
pecenaStavite pripremljenu puricu da se peče. Svakih 30 minuta prelijte je njenim vlastitim sokom. Zaljevanje pečenja drugim tekućinama (pivo) nema nikakvog smisla jer takve tekućine ne prodiru kroz koaguliranu površinu kožice. Nakon 2 sata okrenite pleh.

Pecite puricu na toj temperaturi sve dok ne dobije zlatno žutu boju, a zatim temperaturu smanjite na 2/3 prvobitne vrijednosti. Iz purice izvadite gazu sa nadjevom; nadjev dovršite u posebnoj posudi.


Vrijeme pečenja ovisno je o veličini purice, ali principijelno traje 2,5-3,5 sata. Ako je purica nadjevena, vrijeme se produžuje za 1 sat. Primjerice, purica od 8 kg peče se 4 - 5 sati!

Pokrivanje prsa alu-folijom ima smisla jer štiti od pregorjevanja i isušivanja bijelog mesa, a omogućuje i bolji prodor toplinske energije. Ona se skida da purica posmeđi tek onda kada je ostalo do kraja postupka jos manje od sat pečenja. Purica pečena pokrivena alu-folijom uvijek je sočnija i mirisnija u odnosu na ostale metode.
Ako je pečenje purice previše komplikovano ili ako nemate vremena da to radite - puricu na plehu odnesite obližnjem privatnom pekaru koji će taj posao obaviti profesionalno i brzo uz minimalan trošak.


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum