. . Share/Save/Bookmark| CyberBulevar.com RSS feeds| | Postavi CyberBulevar.com kao startnu stranicu| Dodaj u favorite


Salep, vruci napitak

28.03.2005 18:11:16

Kod nas se salep priprema od osusenog, samljevenog i preradjenog gomolja Obicnog kacuna (Orchis morio).U narodnoj medicini se ta biljka koristi za lijecenje probavnih teskoca (proljeva, raznih upala i sl.).Obicni kacun je u nekim predjelima ex YU zakonom zasticena biljna vrsta i tesko ga je pronaci u slobodnoj prodaji.

Ranije je iz Turske uvozen korijen salepa od kojeg se pravio ovaj vruci, kremasti napitak.Pocetkom proslog stoljeca na ulicama su se mogli sresti tkz. ulicni slasticari noseci na ledjima prepoznatljive posude za salep. Otvaranjem slasticarnica ulicna prodaja je zamrla a svaka bolja slasticarna imala je specijalna kuhala za pravljenje salepa.

U vecim marketima ili prodavnicama sa orijentalnom robom moze se kupiti gomolj kao i preradjeni prasak za pravljene salepa pa danas i kod kuce mozemo skuhati ovaj ukusan napitak.Priprema se kao usecereno mlijeko samo sto se dodaje salepov prah i kuha se malo duze.


Potrebno:

4 salice mlijeka
1 salica secera
1 kasika praska"Salep"
cinamon/cimet

Pomijesati secer i prasak. Dodati hladno mlijeko.Smjesu dobro izmiksati da se rastope sve grudice secera ili praska.Staviti na vatru da prokuha.Kada prokuha smanjiti temp., kuhati uz neprestano mijesanje do zeljene gustine.Salep je bolji ako je gusci ali treba da ostane u tecnom stanju.
Skuhani salep servirati u posudice i posuti cimetom.


Share/Save/Bookmark


Google
Interaktivno

Izdvojeno

Forum